Gå till innehållet

Mörkt år för skyddade fåglar på Malta – fortfarande omfattande illegal jakt

Vit stork – en av arterna som det skjutits många exemplar av på Malta det senaste året. Foto: Daniel Pettersson 

Ön Malta i fågelhavet börjar bli lika känd för sina flyttfåglar som för sina tjuvjägare. Varje år använder minst 170 fågelarter ön som rastplats på väg mellan Europa och Afrika. Varje år skjuts eller fångas upp till 200 000 vilda fåglar. EU-domstolen meddelade 2018 att det är olagligt, men Malta använder en lucka i lagen för att slippa undan.

Malta är ökänt för sin illegala fågeljakt och här skjuts flest fåglar per kvadratkilometer, men det är långt ifrån det värsta landet i Europa när det gäller att skjuta många fåglar. Det dödas årligen ungefär 25 miljoner fåglar runt Medelhavet, enligt BirdLife Europes rapport “The Killing” som kom för några år sedan. Maltas 200 000 fåglar bleknar jämfört med exempelvis Italien, som är det överlägset värsta landet i Europa med hela 5,6 miljoner dödade fåglar årligen. Även länder som Cypern, Franrike, Kroatien, Grekland och Albanien har ihjäl fler fåglar än Malta årligen.

LÄS ÄVEN: • Stor granskning av illegal fågeljakt runt Medelhavet

Men Malta har fått mycket uppmärksamhet för sin fågeljakt och problemen verkar kvarstå. Att skjuta en fridlyst art i landet kan ge böter på ungefär 100 000 kronor och indragen jaktlicens, samt fängelse för upprepade brott. Trots detta fortsätter den illegala jakten och många fall har slutat med bara några tusenlappar i böter och indragen licens i enbart ett år.

Problemet med illegal jakt på Malta har inte heller minskat efter EU-domstolens beslut. Tvärtom. 2018 var det värsta tjuvjaktsåret sedan 2012 när det gäller skjutna skyddade arter. Samtidigt har antalet fall som leder till rättegång minskat kraftigt, från 40 fall 2017 till elva under 2018.

LÄS ÄVEN: • Över 2,3 miljoner fåglar dödades i illegal jakt på Cypern i fjol

Enligt BirdLife Malta och Committee Against Bird Slaughter har Malta, trots hot från EU-domstolen om dagliga miljonböter, inte gjort någon större insats för att stoppa den omfattande illegala jakten.

Landets jägare hävdar att det är en gammal tradition och att det därför ska få undantag från EU:s fågeldirektiv. Samma metod har Frankrike använt för att få fånga en miljon sånglärkor årligen och för att få fånga fåglar med limstickor i Provence.

– Väldigt få personer i Bryssel känner till problemet. Jag är säker på att hälften av naturvännerna i Europa inte tror att det är ett problem. De tror att det bara finns några få fågeljägare som fångar några tusen fåglar. Men det handlar om miljoner fåglar. Och när naturvänner inte förstår, kommer inte myndigheterna förstå. Så vi måste fortfarande bevisa att det är ett problem, säger Alexander Heyd, generalsekreterare för Committee Against Bird Slaughter, till Mongabay.

Men det finns ljus i mörkret. Även om 2018 var ett dåligt år, så har jakten minskat på Malta de senaste 15 åren tack vare hårt arbete av fågelföreningar och frivilliga. EU-domstolens beslut 2018 fick också Spanien att omedelbart förbjuda en specifik metod för att fånga finkar, som fortfarande är vanlig på Malta.

Källa: Mongabay

Mer att läsa