Gå till innehållet

Mord på skogsvaktare kopplas till illegal avverkning

Bialowieza-skogen. Foto: WildberryPassionEget arbete, CC BY-SA 3.0 pl, Länk

I Rumänien mördas allt fler skogsvaktare som jobbar med att skydda landets skogar. Det verkar finnas kopplingar till illegal avverkning.

På bara en månad har två skogsvaktare mördats när de gett sig ut för att undersöka illegal avverkning i landets skogar. Den ena sköts med gevär, den andra höggs i huvudet med en yxa i närheten av en plats där det skedde illegal avverkning.

Morden är en del av upptrappningen av våldet mot de som arbetar med att skydda naturen. Bara i år har 16 skogsarbetare attackerats och de senaste åren har sex skogsvaktare mist livet.

– Skogsmaffian har försökt mörda mig flera gånger. Vi är djupt oroade över att skogsvaktare och aktivister som oss mördas när vi undersöker illegal skogsavverkning i Rumänien, säger ordförande för miljöorganisationen Agent Green till BBC. För några år sedan höll han själv på att bli misshandlad till döds, men lyckades fly i sista stund, svårt skadad.

I Rumänien finns mer än hälften av Europas sista återstående urskog, men skogarna avverkas i ett högt tempo. I snitt försvinner tre hektar skog per timme enligt Greenpeace i Rumänien. Virke från de illegala avverkningarna kan hamna var som helst i Europa enligt BBC.

Rumänska naturorganisationer har tidigare avslöjat att urskog både i nationalparker och i Natura 2000-områden kalavverkas. Mycket flisas direkt på plats och blir biobränsle och då är det svårt att spåra var träden har huggits ned enligt miljöorganisationen Agent Green och stiftelsen EuroNatur, som hoppas att EU ska få upp ögonen för den illegala avverkningen.

Läs även:
• Olaglig avverkning av urskog i Rumänien: ”EU måste agera!”
Österrikiskt storföretag avverkade i nationalpark, förlorar FSC-certifikat
Urskog huggs ned i Rumäniens nationalparker, 3 hektar avverkas i timmen

Källa: BBC

Mer att läsa