Gå till innehållet

Monsantos lobbyister utestängda från Europaparlamentet

EU

Monsanto tillverkar ogräsmedlet Roundup som innehåller ämnet glyfosat, som sannolikt är cancerframkallande enligt Världshälsoorganisationen.

Monsantos lobbyister är numera utestängda från Europaparlamentet. Parlamentsledamöterna stoppade Monsanto efter att företaget har undvikit att svara på en kallelse till förhör gällande säkerheten kring ämnet glyfosat, som finns i ogräsmedlet Roundup.

Det är första gången som ledamöter i Europaparlamentet använder sig av nya regler. Dessa regler gör det möjligt att stänga ute företag som ignorerar kallelser till parlamentariska utfrågningar.

LÄS ÄVEN: • Världens mest spridda ogräsmedel orsakar troligen cancer

Utfrågningen som Monsanto har kallats till gäller påstående om att Monsanto har påverkat studier som gäller säkerheten kring ogräsmedlet Roundup. Medlet innehåller ämnet glyfosat som har klassats av Världshälsoorganisationen (WHO) som “sannolikt cancerframkallande hos människor”. Avstängningen innebär att Monsantos tjänstemän inte kan träffa Europaparlamentets ledamöter, närvara vid möten eller använda digitala hjälpmedel på parlamentets områden i Bryssel eller Strasbourg.

Bakgrunden till detta är att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, har rekommenderat glyfosat som ofarligt att använda för allmänheten. Rekommendationen baseras på en EU-rapport om medlet. Men texten i EU-rapporten var kopierad direkt från en partisk studie gjord av Monsanto och därför beskylls företaget för att ha påverkat säkerheten kring ogräsmedlet .

– De som struntar i demokratiska regler förlorar också sina rättigheter som lobbyister i Europaparlamentet, säger Philippe Lamberts, ledare för det Europeiska gröna partiet.

Källa: Guardian

Mer att läsa