Gå till innehållet

Monsanto döms till miljardböter för bekämpningsmedlet Roundup

Besprutning av jordbruksmark i USA. Foto: USFWS Mountain-Prairie – Flickr, cropped, Public Domain, Link

289 miljoner dollar (över 2 miljarder kronor). Det blev bötesbeloppet för Monsanto efter att en domstol i Kalifornien ansåg att deras bekämpningsmedel Roundup var orsaken till att en man drabbats av cancer. 

Nu väntar ytterligare 5000 liknande domstolsärenden i USA för den enorma kemijätten, som har intäkter på över 100 miljarder kronor om året. Domstolen ansåg att Monsanto borde varnat för att ogräsbekämpningsmedlet glyfosat i Roundup kan orsaka cancer.

LÄS ÄVEN: • Monsantos lobbyister utestängda från Europaparlamentet

– Det här är ett företag som alltid satt vinsten före allmänhetens hälsa och idag har Monsanto äntligen hållits ansvariga. Vi hoppas att det här bara är den första av många förluster för Monsanto och att USAs Environmental Protection Agency kommer stoppa produkten från marknaden omedelbart, sa Ronnie Cummins, internationell chef för Organic Consumers Association, till Reuters.

LÄS ÄVEN: • Världens mest spridda ogräsmedel orsakar cancer

Monsanto anklagas av organisationen U.S. Right to Know för att under lång tid vilselett och förvirrat allmänheten och domstolar om vilka risker som finns med glyfosatbaserade växtbekämpningsmedel. 

Källa: Reuters och Common Dreams

Mer att läsa