Gå till innehållet

Misstänkta orkidétjuvar kräver över 100 000 i skadestånd

I somras grep länsstyrelsens naturbevakare en man och en kvinna runt Stekenjokk i Vilhelmina kommun. Paret misstänktes för att stjäla sällsynta växter och fågelägg i området. De släpptes dock i brist på bevis och kräver nu över 100 000 kronor i skadestånd, enligt P4 Jämtland.

Polisen misstänkte att mannen och kvinnan hade kopplingar till grov organiserad brottslighet där sällsynta arter kan säljas för stora summor. Men till slut släpptes paret i brist på bevis.

Enligt åklagaren, som P4 Jämtland pratat med, fanns det dock bevis för att de “tagit tio orkidéer och fotograferat när de hållit en fågel i händerna”, men ingen bevisning för att de skulle ingå i ett internationellt nätverk, som polisen misstänkte. SVT Västerbotten skriver att åklagaren konstaterat att det “på sin höjd handlade om bagatellartade förseelser”.

LÄS ÄVEN: • Informationskampanj för att få fler att rapportera brott i naturen

Paret kräver nu svenska staten på ersättning för de fyra veckor som de satt häktade, samt 107 000 kronor för att de inte kunde be någon om hjälp att ta hand om deras samling av “rariteter” i hemmet. De ska bland annat hålla sällsynta fåglar. Mannen ska också ha behövt köpa en ny telefon och nya kläder eftersom inte polisen lämnade ut det vid frisläppandet.

 

Mer att läsa