Gå till innehållet

Misstänkta grova jaktbrott – men minskad illegal björnjakt

Brunbjörn. Foto: Niclas Ahlberg

I fjol hittade polisen i region Nord ungefär 30 illegala fångstmetoder under björnjakten. I år ser det ut att hittas cirka hälften så många. Utökade kontroller anses ha gett resultat, rapporterar Ekot.

De utökade kontrollerna under björnjakten i de fyra nordligaste länen anses ha gett resultat och ungefär hälften så många illegala fångstmetoder hittades 2020 jämfört med 2019. Men problemet är långt ifrån över. Det har hittats ungefär 15 illegala åtlar och åtelkameror, två förundersökningar om grovt jaktbrott eller jaktbrott pågår och fyra personer är misstänkta för otillåten jakt eftersom de saknat jakträtt. En person på väg till jakt misstänks också för grovt rattfylleri.

– Ja det finns ju uppenbarligen en liten klick jägare som i förlängningen förstör för den stora jägarkåren. Däremot kan vi ju se att andelen polisanmälningar sjunkit i år så känslan är att det går bättre och bättre, säger Jonas Annerud, polisens insatschef under björnjakten i Jämtlands län, till Ekot.

Licensjakten på björn innefattade i år 291 individer i sju län. Det sköts sammanlagt 292 björnar. I Gävleborg, Värmland och Västerbotten dödades en björn för mycket under jakten.

Källa: Ekot

Mer att läsa