
Vargar i hägn. Foto: Frida Hermansson
Rovdjursinventeringen visade att hela fem revir i norra Värmland helt tömts på varg och sex revirhävdande par är spårlöst borta tillsammans med ett okänt antal valpar. Detta trots att reviren inte ingick i licensjakten. Polisen och länsstyrelsens naturbevakare misstänker illegal jakt, men ingenting görs.
Enligt Per Larsson, naturbevakare på Länsstyrelsen, har forskning fått fram att nästan 50 procent av dödsfallen för varg beror på illegal jakt, förgiftning eller annan mänsklig påverkan. Det är siffror som inte förvånar polisen alltför mycket. Monica Stöllman, som är kriminalinspektör säger att de ”haft lite indikationer på att vargen inte är särskilt populär upp i de områdena”.
Några insatser kring den misstänkta illegala jakten görs dock inte och få vågar lämna tips till polisen.
– Det är en resursfråga naturligtvis, vi har inte de resurserna idag att arbeta uppsökande. Värmland är ett stort län och det är mycket skog här. Vi har inte möjlighet att kunna vara överallt. Det finns en stor rädsla för att berätta för polisen. Även om man känner till eller misstänker vad som händer, så drar man sig för att höra av sig, säger Monica Stöllman till SVT Värmland.
Svenska Jägareförbundet är också övertygade om att det förekommer illegal jakt.
– Jag vill inte uttala mig om de enskilda fallen men vi vet ju att det förekommer illegal jakt. Vi vet genom erfarenheter från Finland att när man har svårt att få genom sin politik eller när EU blandar sig i så har det lett till omfattande illegal jakt, säger Gunnar Glöersen som är rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet.
Källa: SVT Värmland

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Finns det möjlighet att få reda på vad denna vetenskapliga artikel heter om forskningen har blivit publicerad? Försöker leta upp den men lyckas inte! Mycket tacksam om det skulle gå att lösa.
Hej Katarina!
Här finns kontaktuppgifter till Per som hänvisade till forskningen: http://www.lansstyrelsen.se/varmland/Sv/djur-och-natur/rovdjur/lansstyrelsens-roll/Pages/default.aspx