Gå till innehållet

Misstänkt miljöbrott när tiotusentals hotade flodpärlmusslor dött

Flodpärlmussla. Foto: I, Boldie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2387244

I Teåkersälven i Bäckefors levde det största beståndet av flodpärlmusslor i hela Västra Götaland. Nu har mer än halva beståndet av den hotade arten i området dött, rapporterar P4 Väst.

– Det är en otroligt sorglig händelse. Jag känner inte till någon sådan stor utslagning av mussla vid ett enskilt tillfälle under mina 20 år på länsstyrelsen. Och vi vet inget om varför ännu, säger Lars-Olof Ramnelid, biolog på länsstyrelsen till Dalslänningen.

Det har nu tagits prover i vattnet och på de döda musslorna för att analysera vad som hänt. Händelsen har också polisanmälts och utreds som misstänkt miljöbrott.

LÄS ÄVEN: • Framgångsrik flytt av starkt hotade flodpärlmusslor

För att försöka rädda de kvarvarande musslorna ska de flyttas till ett annat område i älven. Det ska också släppas på mer vatten för att försöka blanda in friskt vatten i älven. Hittills har varken öringar eller flodkräftor drabbats, men det är oklart hur andra djur som dricker ur älven påverkas.

– Det är en massdöd som håller på och ske just nu. Det är säkert tjugotusen eller trettiotusen musslor som har dött. Enorma mängder med tomma skal på bottnarna. Jag har aldrig sett något liknande, säger Niklas Wengström, biolog hos Sportfiskarna, till P4 Väst.

Flodpärlmusslorna är rödlistad som ”starkt hotad” och kan bli över 200 år gamla, men de är beroende av öring för att reproducera sig. När musslan släpper ut sina larver måste de nämligen fästa sig på gälarna hos en öring. När de sedan levt som parasiter hos öringarna ett tag blir de självständiga, men det är endast en av 100 miljoner larver som lyckas etablera sig som mussla.

Källor: P4 Väst och Dalslänningen

Mer att läsa