Gå till innehållet

Misstänkt äggstöld mot lappuggla i Småland

Lappuggla. Foto: Zsombor Károlyi

Ett av Sveriges sydligaste häckande par av lappugglor verkar ha utsatts för äggplundring. Det misstänker åtminstone länsstyrelsen, som berättar om fallet i P4 Kronoberg.

Häckningen av lappugglor i Kronobergs län var känd av länsstyrelsen och de visste att det var ugglor på boet i år. Plötsligt en dag var dock ugglorna borta och det hittades spår vid boet som tyder på att någon klättrat upp till det och tagit äggen.

Händelsen har polisanmälts, men åklagaren lade nyligen ned utredningen på grund av brist på bevis.

Det är oklart hur utbrett det är med äggplundring i Sverige. 2017 sändes ett program av Uppdrag Granskning som påstod att det då fanns flera hundra svenska fågeläggsamlare och att flera av dem har samlingar på tusentals ägg. Något som åtminstone tyder på att det finns en marknad för ägg.

Det har också varit flera uppmärksammade fall de senaste åren där det avslöjats att mängder av fågelbon plundrats. 2018 dömdes tre män för att ha plundrat tusentals bon under sju års tid. De dömdes till böter på mellan 7 500 och 16 500 kronor.

I Sverige är det fortfarande tillåtet att inneha äldre äggsamlingar. BirdLife Sverige vill ändra lagstiftningen, eftersom de menar att detta utnyttjas av aktiva samlare som systematiskt sätter fel datum på sina ägg så att de ser ut att vara insamlade för länge sedan. I våra grannländer är även innehav olagligt.

Källa: P4 Kronoberg

Mer att läsa