Gå till innehållet

Miljöorganisationer stämmer Norge för oljeborrning i Arktis

Räddningsinsats för att rädda besättningen från en strandad oljeplattform i Alaska 2013. Foto: US Pacific Command via Flickr https://www.flickr.com/photos/us-pacific-command/

Oljeplattform i Alaska 2013. Foto: US Pacific Command via Flickr 

Greenpeace och Natur og Ungdom (motsvarande norska Fältbiologerna) lämnade idag in en stämningsansökan mot norska staten för att de tillåter oljeborrning i Arktis. Stämningen ska testa Norges nya grundlag från 2014 om att “naturresurserna skall disponeras utifrån långsiktiga och allsidiga överväganden vilka ska skydda denna rätt också för framtida generationer“.

Det var i maj 2016 som den norska regeringen godkände ny oljeborrning i Arktis och förutom norska Statoil är även bland andra svenska Lundin Petroleum inblandade. Lundin har fått tillstånd att borra på fem platser i det känsliga området.

Greenpeace kallar Norges undertecknande av klimatavtalet i Paris för ett “monumentalt hyckleri” när de samtidigt öppnar för ytterligare oljeborrning i Barents hav i Arktis.

LÄS ÄVEN: • Norge planerar borra efter olja nära fågelö.

– I domstolen kommer vi argumentera för att den norska staten har en skyldighet att hålla sina löften om klimatet och garantera människors rätt till en god miljö för oss och framtida generationer, säger Ingrid Skjoldvær talesperson för Natur og Ungdom.

En presskonferens om stämningen kan ses via den här länken.

Källa: Greenpeace

 

Mer att läsa