Gå till innehållet

Mångmiljonsatsning på att rädda hotade monarken

Monark. Foto: Derek Ramsey via Wikimedia

För 20 år sedan fanns det ungefär en miljard monark-fjärilar i USA. Nu kan den snart listas som hotad. Därför satsas nu 14 miljoner kronor på att rädda arten.

Obama-administrationen i USA har tillsammans med US Fish and Wildlife Service beslutat att satsa 14 miljoner kronor på att rädda den hotade monark-fjärilen i USA. Pengarna ska gå till att plantera sidenört och återställa livsmiljön i ett över 800 kvadratkilometer stort område.

Tidigare nyhet 4 januari 2015: Sedan mitten av 90-talet har nämligen monarken minskat med 90 procent i USA, från en miljard och vanlig i hela landet till ungefär 35 miljoner exemplar förra vintern. Det är ungefär som om Sveriges befolkning skulle reduceras till invånarna i Göteborg, Malmö och Uppsala.

Miljöorganisationer som Center for Biological Diversity och Center for Food Safety menar att nedgången är kopplad till genmanipulerade grödor och bekämpningsmedel. Genom att förändra grödorna så att de är motståndskraftiga mot Monsantons bekämpningsmedel “Roundup herbicide” kan de besprutas för att döda sidenörten – monarklarvers huvudsakliga föda. Besprutningen har varit så effektiv att sidenörten i stort sett försvunnit i områden stora som Texas (ett och ett halvt Sverige).

USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket (U.S. Fish and Wildlife Service) meddelade nyligen att de kommer se över om monarken ska placeras på listan över hotade arter, Endangered Species Act. Om monarken tas upp på listan kommer det bli olagligt att döda den.

– Det här är enormt stort. Endangered Species Act är det kraftfullaste verktyget som finns för att rädda Nordamerikas monarker, så jag är väldigt lycklig att dessa fantastiska fjärilar är ett steg närmre det skydd de så desperat behöver, säger Tierra Curry, forskare på Center for Biological Diversity.

I Kanada har man planterat 4500 sidenörtsplantor och där skedde i år en ganska snabb återhämtning för monarken. Det finns med andra ord effektiva metoder för att stoppa hotet.

Monarkfjärilen flyttar varje år stora avstånd, från Kanada i norr till södra USA och Mexiko. För att orientera sig använder den solen och en magnetisk kompass i antennerna.

Läs mer:
Fjärilar dricker sköldpaddors tårar.
Enkla insatser kan rädda våra fjärilar.
Tegen – Värmlands bästa fjärilslokal.
En introduktion till insekter och spindlar.

Källor: The GuardianNewsweek och Center for Biological Diversity

Mer att läsa