Gå till innehållet

Miljömedvetna ungdomar skapar världsomfattande klimatnätverk

Klimatstrejkarna i Stockholm. Isabelle Axelsson i mitten av bilden, strax till höger om Greta Thunberg som håller i “Skolstrejk för klimatet”-skylten.

Varje vecka samlas nu tiotusentals ungdomar världen över för att protestera mot att vuxenvärlden fortfarande inte tar miljökrisen på allvar. Tillsammans har de skapat ett världsomspännande nätverk där de peppar varandra och diskuterar klimatfrågor. En av de engagerade i rörelsen är Isabelle Axelsson.

Hon började klimatstrejka när hon var 17 år (nu är hon 18). För Isabelle Axelsson var det naturligt. Hon har alltid varit intresserad av miljön och berättar att hon “växte upp med naturdokumentärer och naturfilmer” och har länge varit medveten om miljökrisen.

– Jag hade nog tagit steget att börja strejka redan för flera år sedan om rörelsen och strejkerna hade börjat då, berättar hon.

Den globala klimatstrejken den 15 mars involverade miljontals ungdomar och vuxna från hela världen. Över 2000 städer från över 100 länder deltog. I Sverige var över 120 platser engagerade.

Vad var det som fick dig att ta steget nu?
– Jag är ganska blyg så det tog mig tre månader att våga gå dit. En kompis gick dit veckan innan och berättade att alla var trevliga. Veckan efter gick vi båda två och sedan dess har vi strejkat varje fredag hela dagarna kl 8-15. Om jag ska strejka ska jag vara där hela tiden. Jag gör ingenting halvdant, säger Isabelle Axelsson.

LÄS ÄVEN: • Tiotusentals skolungdomar klimatstrejkar nu varje vecka

Hennes historia om att vara orolig inför sin första strejk är hon inte ensam om. Det är relativt vanligt att folk som sällan eller aldrig strejkat förr i sina liv kommer till Fridays for future-rörelsens demonstrationer.
– För mig var det skönt att gå dit med någon. Jag slapp känna mig osäker och behöver inte vara rädd för att sticka ut som en tumme.

Isabelle Axelsson. Foto: Privat

Hur var dina intryck första gången när du gick dit?
– Det var i december så jag minns att det var väldigt kallt, men också väldigt välkomnande. De andra blev glada när det kom nya människor. Det kändes pirrigt och spännande och jag har insett mer och mer att det här är viktigare än något annat man gör.

Isabelle Axelsson berättar att det är fin stämning på plats på Mynttorget i Stockholm och att det brukar vara mycket journalister och filmteam där också. Något som kan vara jobbigt ibland, men att det samtidigt känns bra att budskapet når ut till fler. Via skolstrejken har hon också lärt känna två andra från sin skola som hon inte kände sedan innan och även fått många kompisar från andra skolor.

LÄS ÄVEN: • Över 15 000 forskare: Klimataktivisterna har rätt

– Jag har lärt känna många nya människor. Vi träffas även utanför demonstrationerna och planerar aktiviteter och annat. Det har blivit ett nytt sätt att få vänner och träffa folk som har samma intressen, berättar hon.

– Vi som strejkar är lite som pingviner. Vi sitter tätt intill varandra och delar på liggunderlag och sovsäckar och håller värmen tillsammans. Vi delar även på mat och dryck och bryr oss om varandra. Vi har blivit kompisar nu.

I Isabelles fall har det inte stannat vid att demonstrera. Hon har engagerat sig allt mer i rörelsen och snabbt fått kontakt med andra engagerade ungdomar från andra håll i världen. Numera pratar hon mer eller mindre regelbundet med andra unga miljökämpar från Italien, Finland, Schweiz, USA, England, Irland, Iran och Israel. Tillsammans peppar de varandra, ger stöd, tips, försöker samordna aktiviteter och skapa uppmärksamhet kring frågan.

Stödet från vuxenvärlden
Att det finns stöd från ett nätverk av andra ungdomar är uppenbart, men hur är det från vuxenvärlden?
– Mina föräldrar bryr sig mycket om klimatet och rättvisa i världen och från dem får jag stöd. Även mina lärare och vuxna på strejken är väldigt stöttande. Skolledningen är inte lika nöjda. De får ju inte ta ställning egentligen även om jag tycker att de borde det.

Hur tycker du att vuxna borde agera gentemot er?
– De borde stötta oss och inte försöka ta över rörelsen. Lyssna och erkänn att ungdomar har egna åsikter som inte måste formas av vuxna. Vi vill veta vad som händer och vi bryr oss. Fortsätt försök sprida rörelsen så att politikerna till slut inte har något annat val än att ändra på sig.

LÄS ÄVEN: • Krönika: Nu är det väl miljörevolution på gång?

Det pratas en del om att det är ni ungdomar som har chans att få till en förändring. Vad tycker du om det ansvaret som lämnas över på er med sådana uttalanden?
– Jag tycker att vi med strejkerna redan fått till en stor förändring i hur vuxna ser på barn. Det här är inte vårt ansvar. Det har blivit det för att vi måste ta den här kampen, men det borde inte vara så. Det är de vuxna som borde ta ansvar för att skapa en framtid som det går att leva hyfsat i. Vi borde inte behöva oroa oss över det.

Isabelle Axelsson med gästboken som skickas runt varje fredag på Mynttorget i Stockholm. Foto: William Persson

Hur insatt är du i klimatfrågan och klimatforskning?
– Det är en väldigt komplicerad fråga, som varit relevant i 30-40 år. Det är svårt att förstå mängden av allt som händer och jag vet att jag inte kan allt. Jag lär mig något nytt nästan varje dag. Men man måste inte vara klimatvetare för att vara engagerad, man behöver bara veta att det finns en kris och att vi måste göra något åt det.

Varför tror du att det inte händer mer trots att vi vet så mycket?
– Jag tror att folk och de med makt prioriterar andra saker. De prioriterar nuet och hur nöjda folk är i det ekonomiska läget just nu och inte 20-30 år framåt. Det är väldigt orättvist att inte bry sig om framtiden.

LÄS ÄVEN: • Krönika: Kan ungdomar lyckas där forskarvärlden misslyckats?

Nu drar det ihop sig till den globala strejken den 15 mars. När det här skrivs är det över 1000 demonstrationer planerade i över 80 länder. Vad är dina känslor inför fredag?
– Jag hoppas verkligen att det kommer bli superstort. Jag vet att några skolor kommer vara här och att det kommer betydligt fler än vanligt. Jag hoppas att det kan få fler att hitta till rörelsen och förstå hur allvarlig krisen är. Ett steg åt rätt håll för de som ännu inte tagit steget att strejka, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår att vissa prioriterar sina studier före strejk, men jag tycker det är bättre att strejka. Det här påverkar alla idag och barnen som föds idag och om fem år. Vi har chansen att skapa en förändring. Det är så otroligt bra. Jag tror också att man kommer ångra sig i framtiden om man inte gjorde allt man kunde för att stoppa krisen och konsekvenserna av konsumtionssamhället.

• Alla platser för strejkerna hittas på Fridaysforfuture.org (klicka på “Show details”). Följ rörelsen via hashtaggen #Fridaysforfuture eller via Fridaysforfuturesverige på Facebook. Se vilka svenska gymnasium som är med den 15 mars via den här länken.

Mer att läsa