Gå till innehållet

Miljögiftet diklofenak sprids allt mer i svensk natur

I förra veckan skrev vi om hur gampopulationen i bland annat Indien och Nepal drabbats hårt av att substansen diklofenak illegalt getts till boskap som gamarna sedan äter. Nu har Naturvårdsverket tillsammans med länsstyrelser runtom i Sverige kartlagt miljögifter i vattendrag och hittat att diklofenak sprider sig allt mer i naturen.

Diklofenak sprids ut i vattendrag i naturen när vi går på toaletten. Reningsverken klarar inte av att ta hand om substansen. Foto: Erik Hansson

Diklofenak sprids ut i vattendrag i naturen när vi går på toaletten. Reningsverken klarar inte av att ta hand om substansen. Foto: Erik Hansson

Det är ingen som riktigt vet hur ämnet påverkar våra kroppar på lång sikt, men som ett antiinflammatoriskt ämne som bland annat hittas i Voltaren är det ett ganska vanligt ämne i våra kroppar. När vi sedan går på toaletten kommer det ut i avloppsvattnet och sedan genom reningsverk och ut i naturen.

För några år sedan blev diklofenak-läkemedel receptfria varpå försäljningen ökade med 650 procent i Blekinge län.

Att det sprids så mycket i naturen oroar miljökemisten Fredrik Andreasson på Länsstyrelsen Blekinge.
– Tidigare hittade vi ämnet i närheten av stora reningsverk. Nu finner vi det även ute i landskapet och runt jordbruksbygder, säger han.

Förutom att vi som privatpersoner inte ska överkonsumera läkemedel kan även bättre reningsmetoder och mer forskning förbättra situationen och minska halterna av det farliga miljögiftet i naturen.

Källa: P4 Blekinge

Mer att läsa