Gå till innehållet

Miljö och klimat viktigaste EU-valsfrågan för svenskar

Hushumla. Foto: Erik Hansson

Enligt en undersökning från DN/Ipsos är miljö och klimat den viktigaste frågan när svenska väljare ska ta ställning till hur de kommer att rösta i EU-valet den 26 maj. Från och med idag finns det möjligheter att förtidsrösta.

Nästan var fjärde väljare (23 procent) anser att miljö och klimat är den viktigaste frågan inför EU-valet den 26 maj. En av tre väljare har fortfarande inte bestämt sig för vilken fråga som ska avgöra deras val.

LÄS ÄVEN: • WWFs granskning inför EU-valet • BirdLifes och Naturskyddsföreningens guider inför EU-valet

Dagens Nyheter skriver att högernationalistiska partier förutspås gå framåt runtom i Europa. Det är ofta dessa partier som får sämst miljöbetyg i naturorganisationers granskningar.

Det finns med andra ord all anledning att rösta och uppmana andra naturvänner att rösta söndag den 26 maj. Från och med idag den 8 maj och fram till valdagen går det även att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst. Se öppettider, kartor och adresser till röstningslokaler här. Ta med dig id-handling och röstkort, som du ska ha fått hemskickat senast den 8 maj.

LÄS ÄVEN: • Prisbelönt klimatforskare: Låt naturen hjälpa till och få makthavare förstå

I en europeisk undersökning från IPSOS/Mori som frågade väljarna vilka frågor de anser att partier ska prioritera svarade 82 procent “skydda natur och djur”, 81 procent “ett mer hållbart jordbruk”, 77 procent “tackla den globala uppvärmningen” och 68% “skydd mot extremväder”.

LÄS ÄVEN: • Orörd natur är effektivare än bioenergi i kampen mot klimatkrisen

Genom att återskapa och restaurera naturen, samt införa ett hållbart jord- och skogsbruk kan den globala uppvärmningen hållas tillbaka. Det är dessutom kostnadseffektivt, gynnar biologisk mångfald och ger bättre skydd mot extremväder, enligt flera studier.

Källa: Dagens Nyheter

Mer att läsa