
Vättern vid Hästholmen. Foto: Meleagros, CC BY-SA 3.0
Försvarets Materialverk (FMV) har fått tillstånd av länsstyrelsen i Västra Götaland att testspränga granater i dricksvattentäkten Vättern. Nu har sprängningarna dock stoppats av regeringen.
I början av året sa Bengt Eriksson i Aktionsgruppen Rädda Vättern att ”frågan är av så allvarlig karaktär att den måste tas upp som en fråga i riksdagen och ärendet måste komma upp på regeringens bord”. Han fick rätt och regeringen har nu beslutat att granater inte får sprängas mot vattenytan.
LÄS ÄVEN: • Militären spränger i rödingens lekområden i Vättern
Anledningen till beslutet är att regeringen vill få tid att utreda miljökonsekvenserna av testskjutningarna.
Försvarsmakten fick nyligen tillstånd att kraftigt utöka antalet skjutningar i Vättern från 1000 till 70 000 skott per år.
LÄS ÄVEN: • Favoritplatser: WWF:s generalsekreterare Håkan Wirténs område vid Vättern
Den massiva kritiken mot skjutningarna handlar bland annat om att hela Vättern med dess stränder och öar räknas som ett riksintresse enligt miljöbalken och att stora delar av Vättern är Natura 2000-områden
– Denna rovdrift med naturresurser och miljöförstörande verksamhet i en livsviktig dricksvattentäkt trodde vi tillhörde en svunnen tid. Men det pågår fortfarande och det sker med myndigheternas goda minne. Sveriges miljölagstiftning framhålls ofta som ett föredöme för andra länder, men det som pågår nu visar en skrämmande brist på hänsyn, sa Bengt Eriksson i Aktionsgruppen Rädda Vättern i början av året.
Källa: SVT

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Tack för att ni skriver om Vättern! Jag vill bara rätta till informationen om vad som pågår just nu.
Militären har olika tillstånd att utnyttja Vättern som skjut- och flygövningsområde. Det gäller skjutfälten på land, det gäller FMV:s tillstånd att spränga både på land och i vatten och det gäller flygvapnets skjutmål ute i Vättern.
Vad som nu pågår är en tvist om FMV:s granatsprängningar i norra Vättern som pågått sedan december 2015. Aktion Rädda Vättern har överklagat 6 av dessa provsprängningar utan resultat men nu inför den 7 provsprängningsveckan (v.44) tyckte även Mark- och miljödomstolen att det gått för långt. Domstolen rekommenderar regeringen att besluta om att granatsprängningarna mot vattenytan ska förbjudas just denna vecka.
Det är endast denna begränsade fråga som regeringen prövar. Och det är en rättslig prövning huruvida det är tillåtet eller inte enligt det tillstånd FMV har. Några nya utredningar om miljökonsekvenserna kommer säkert inte att göras.
Samtidigt pågår ett annat ärende som handlar om att Försvarsmakten vill utöka från 1000 skott till 69 000 skott per år plus 150 raketer på det s.k. flygskjutmålet Hammaren utanför Breviks badplats.
Länsstyrelsen har gett OK till detta men över hundra överklaganden har kommit in, från kommuner, företag, organisationer och enskilda. Även Aktion Rädda Vättern och Försvarsmakten har överklagat. Ärendet ligger nu hos Mark- och miljödomstolen i Vänersborg som kommer att skicka ett yttrande till regeringen med ett förslag till beslut. Troligtvis tar det ett antal månader innan domstolen kommit fram till en slutsats.
Gå gärna in på Aktion Rädda Vätterns hemsida och på min blogg ”Tro på Hjo”.
Hälsningar
Christer Haagman
styrelseledamot i ARV