Gå till innehållet

Milis i Virunga betalades av brittiskt oljebolag

Gorilla i Virungas nationalpark. Foto: Cai Tjeenk Willink via Wikimedia licenserad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Virunga_Mountain_Gorilla_1.jpg#/media/File:Virunga_Mountain_Gorilla_1.jpg

Gorilla i Virungas nationalpark. Foto: Cai Tjeenk Willink via Wikimedia licenserad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

En antikorruptionsorganisation har hittat bevis för att ett brittiskt bolag som letar efter olja i nationalparken Virunga betalat thundratusentals kronor till den kongolesiska militären för att tysta de som protesterar mot företagets förehavanden.

Den kongolesiska militären har anklagats för att muta, hota och till och med döda företagets motståndare och nu har organisationen Global Witness fått tag på kvitton och checkar på nästan 400 000 kronor som oljebolaget Soco betalat till militärens major våren 2014. Under samma period tystades motståndare mot oljeborrningen i nationalparken med våld. Om händelserna innan detta handlade den Oscar-nominerade filmen Virunga.

– De här dokumenten bevisar att Soco gjorde direkta utbetalningar till Major Feruzi, vilket motsäger företagets återkommande förnekande av att det skulle ha skett, säger Nathaniel Dyer, chef för Global Witness team i Kongo.

Företaget köpte 2006 en licens för att utforska ett stort område inom Virunga och den stora Edwardsjön som livnär många människor i området. Sedan dess har protesterna mot företagets planer varit högljudda.

Soco erkänner nu att de betalat den kongolesiska militären, men hävdar att det enbart varit för att skydda sina anställda och att det inte ska ha handlat om att hota meningsmotståndare.

Läs mer:
Fler artiklar om Virunga

Källa: The Telegraph

Mer att läsa