Gå till innehållet

Mexiko har inte gett upp hoppet om att rädda världens sista kaliforniatumlare

Kaliforniatumlare. Foto: Paula Olson, NOAA, Public Domain, 

Med färre än 30 individer kvar i livet, en konstant hög hotbild och misslyckade räddningsförsök ser det mörkt ut för kaliforniatumlaren. Men myndigheterna i Mexiko och naturorganisationer har inte gett upp, rapporterar Mexico News Daily.

Vi har följt turerna för att rädda världens sista kaliforniatumlare här på Natursidan med en lång rad artiklar. Världens minsta och mest hotade val drabbas hårt när folk i området ägnar sig åt illegalt fiske av kalifornisk vekfisk. Det kan nämligen ge stora summor via den svarta marknaden till Asien, samtidigt som Mexiko aldrig dömt någon som smugglar simblåsor till fängelse. Kaliforniatumlare fastnar ibland i samma nät som används för att fånga vekfiskarna.

KÄLLA: • Nu satsas allt på ett kort för kaliforniatumlaren

Några av metoderna som nu används för att rädda tumlarna är att kartlägga dem genom att lyssna efter deras läten under vattnet och på så sätt lättare kunna skydda dem från tjuvjägare. En annan lösning som myndigheterna diskuterar är att försöka få till kommersiell odling av kalifornisk vekfisk för att minska efterfrågan på den illegala marknaden efter fisken.

Tidigare har en lång rad metoder för att rädda tumlarna diskuterats. Svenska forskare hjälper till med säkra nätmilitärt tränade delfiner har kopplats in och fångenskap som enda räddning har diskuterats, testats och missyckats.

Källa: Mexico News Daily

Mer att läsa