Gå till innehållet

Avverkningen i Amazonas större än på tio år

Avverkning och skogsbränning, så kallad “slash and burn” i Amazonas i Brasilien. Foto: Alzenir Ferreira de Souzahttps://pixabay.com/en/brazil-cear%C3%A1-pollution-dump-1665805/, CC0, Link

Sedan 2014 huggs det ner allt mer regnskog i Brasilien och det senaste årets avverkning var de största som skett på över 10 år. Sammanlagt avverkades 7 900 kvadratkilometer. 

Enligt nationell satellitövervakning är ökningen på hela 13,7 procent jämfört med fjolåret. Landets miljöminister Edson Duarte menar att rekordavverkningarna beror på illegala skövlingar av kriminella nätverk.

LÄS ÄVEN: • Avverkningen i Brasiliens regnskog fortsätter att öka

Siffrorna är dock forfarande lägre än innan 2004. Det året bestämde sig Brasilien för att börja bekämpa avverkningen. Ett arbete som nu inte verkar fungera lika bra längre.

LÄS ÄVEN: • Brasilien förbereder enorm avverkning i Amazonas

Hur det kommer gå med bekämpningen under 2019 återstår att se. Då tillträder nya presidenten Jair Bolsonaro som lovat utöka avverkningen. Den nya jordbruksministern Tereza Cristina har meddelat att ett område i Amazonas, nästan lika stort som Sverige och Finland tillsammans, öppnas upp för avverkning. Tereza Cristina anser också att staten ska vara försiktig med att dela ut böter i de fall när det avverkats olagligt.

Källa: BBC

Mer att läsa