Gå till innehållet

Mer än varannan havssköldpadda har ätit skräp

Havssköldpaddan oäkta karettsköldpadda. Foto: ukanda via Flickr. Licensierad under CC BY 2.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Loggerhead_sea_turtle.jpg#/media/File:Loggerhead_sea_turtle.jpg

Havssköldpaddan oäkta karettsköldpadda. Foto: ukanda via Flickr. Licensierad under CC BY 2.0 via Commons

Nyligen släpptes en studie som avslöjade att 90 procent av världens havsfåglar ätit plast. Nu har liknande forskning på havssköldpaddor visat att 52 procent har ätit skräp som finns i haven.

Att få i sig plast och annan skräp kan döda sköldpaddorna genom att täppa igen magen, göra hål på magsäcken eller orsaka andra problem via kemikalier i skräpet, enligt den internationella studien som leddes av forskare vid University of Queensland. Värst drabbade är sköldpaddorna utanför Australiens och Nordamerikas östkuster, Sydostasien, södra Afrika och Hawaii.

– Australien och USA ska vara glada över att ha flera olika arter av sköldpaddor, men vi har också därför ett ansvar att ta hand om våra hotade vilda djur. Ett sätt att göra det är att minska mängden skräp som når haven via våra floder och kustlinjer. Vi vet nu att problemet växer. Det är bara en tidsfråga innan samma problem uppstår för andra arter och i fiskar som vi äter, säger Qamar Schuyler på University of Queenslands School of Biological Sciences.

Källa: University of Queensland

Mer att läsa