Gå till innehållet

Medborgarinitiativ: Sluta med kalhyggen för klimatets skull

Kalhygge. Foto: Stefan Persson

I Finland har det lämnats in ett medborgarinitiativ med över 50 000 underskrifter om att upphöra med kalhyggesbruk i statens skogar för att minska hoten mot klimatet och den biologiska mångfalden.

Initiativet är ett samarbete mellan flera finska naturorganisationer, så som Greenpeace, Suomen luonnonsuojeluliitto, BirdLife Finland och Natur och Miljö. Det påminner om den svenska kampanjen Vår skog som krävde att statligt ägda Sveaskog skulle öka sin naturhänsyn.

I Finland är det Forststyrelsens skogsbruk som är i fokus. Medborgarförslaget vill bland annat att det statliga bolaget fasar ut kalhyggesbruket och istället använda ett mer miljövänligt skogsbruk.

– Motståndet mot kontinuerligt skogsbruk byggde på att det är ekonomiskt omöjligt att sluta med kalhyggen. Nu är det påståendet antagligen vetenskapligt motbevisat, säger Olli Tahvonen, professor i skogsekonomi och skogspolitik vid Helsingfors universitet, till HBL.

Han menar också att kontinuerligt skogsbruk i många fall kan bli billigare än kalhyggesbruk. De är också betydligt bättre för den biologiska mångfalden.

Både Saara Kankaanrinta, delägare till Qvidja gård, och Heli Siitari, verksamhetsledare för Finlands Jägarförbund, påpekar även att en mångsidig skog är betydligt bättre för jägare.

Läs även:
Exempel på det svenska kalhyggesbruket
• Skogsindustrin står för stor del av världens kolutsläpp
Två nya oroväckande rapporter om Sveriges skogar
Ny bok om hyggeslandet Sverige
• Skogsforskare: Först 30 år efter kalhygge har koldioxidutsläppen neutraliserats

Källa: HBL

Mer att läsa