Gå till innehållet

Markägare som förbjöds avverka tjäderspelplats får ersättning

Tjäder i tallskog.

Tjäder. Foto: Erik Hansson

Markägaren ville avverka skog med stor spelplats för tjäder, men Skogsstyrelsen sa nej. Markägaren överklagade, men Mark- och miljödomstolen avslog överklagandet. Då stämde markägaren istället staten och har nu fått rätt till ersättning på nästan 3,4 miljoner kronor.

– Domen går emot den linje som staten drivit att inte betala ut ersättning för något som är förbjudet. Det återstår att se om den här domen står sig eller överklagas, men självklart behöver vi nu tillsammans med berörda myndigheter närmare analysera vad den betyder och vilka konsekvenser den kan få, säger Jenny Stendahl, chef för Skogsstyrelsens distrikt Uppsala-Västmanland i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: • Vägledande dom: Hänsyn till tjäderspel ska tas vid avverkning

Den drygt 17 hektar stora skogen i Roslagen i östra Uppland rymmer en känd större spelplats för tjäder och Skogsstyrelsen hänvisade till artskyddsförordningen i sitt beslut att begränsa avverkningen men också kräva extra försiktighet.

LÄS ÄVEN: • Stor rapport om tjädern i Sverige: Början på regionalt utdöende

Men markägaren överklagade avverkningsstoppet, bland annat med argumenten att det inte ska ha setts tjädrar i området på länge och att det finns gott om tjäder på andra platser i Sverige.

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt anser att Skogsstyrelsens beslut “avsevärt har försvårat den pågående markanvändningen, och att markägaren därför har rätt till ersättning för det intrång som beslutet medför”. Ersättningen uppgår till nästan 3,4 miljoner kronor. Domen går att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen. Skogsstyrelsen har ännu inte fattat något beslut om så kommer ske.

Källor: Skogsstyrelsen

Mer att läsa