Gå till innehållet

Mark- och miljödomstolen förbjuder fågelmatning

Fågelmatning med nötväcka. Foto: Erik Hansson

Fågelmatning med nötväcka. Foto: Erik Hansson

Ewa Rasmussen i Halmstad har matat fåglar i sin trädgård i många år. En av hennes grannar har dock varit kritisk till matandet och anmälde det till länsstyrelsen i Halland. De ansåg att fågelmatningen kunde medföra “olägenheter för människors hälsa”, eftersom den ökar risken för skadedjur som råttor.

Ewa säger sig aldrig ha märkt av några skadedjur och överklagade länsstyrelsens beslut. Mark- och miljödomstolen var dock av samma åsikt och menade att matandet riskerar att locka till sig större fåglar som mås- och kråkfåglar och “kan riskera människors hälsa”. Ewa tvingas därmed sluta mata fåglar i sin trädgård.

– Vi är alla djur. Vi måste hjälpa varandra. Det skulle vara jättejobbigt om vi inte hade några fåglar eller andra djur alls. Det skulle bara vara öken. Det är inte det som vi strävar efter, eller? säger Ewa Rasmussen till P4 Halland.

– Man kan se ett stort mönster. Vi har blivit lite mindre toleranta mot fåglar, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening till P4 Halland.

Som lösning på problemet föreslår Anders Wirdheim fröautomater eftersom de lockar till sig färre skadedjur och stora fåglar än om fågelmaten läggs ut direkt på marken.

Mer att läsa