Gå till innehållet

Marin djurpark i Frankrike stäms efter att späckhuggare och hajar dött

Späckhuggaren Tilikum, som dokumentären Blackfish handlar om. Foto: Loadmaster (David R. Tribble). Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seaworld-Orlando-Shamu-1530.jpg#/media/File:Seaworld-Orlando-Shamu-1530.jpg

Späckhuggaren Tilikum, som dokumentären Blackfish handlar om. Foto: Loadmaster (David R. Tribble). Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Commons 

De båda organisationerna PETA och Sea Shepherd arrangerade nyligen en protestaktion utanför den franska marina djurparken Marineland i Antibes. Anledningen är att bland annat att de anser att djuren och fiskarna i djurparken hålls i alldeles för dåliga bassänger och att en späckhuggare dött till följd av en storm i höstas.

Stormen, som svepte in över franska rivieran i oktober, översvämmade djurparken Marineland med lera och elektriciteten slogs ut. Det ledde till att hajar, sjölejon och sköldpaddor dog när det inte längre pumpades in rent vatten. Valentin, en 19-årig späckhuggare dog också av inre skador en vecka senare.

Den internationella miljöorganisationen Sea Shepherd, känd för att bland annat stoppa den japanska valjakten, har nu dessutom lämnat in ett åtal mot Marineland där de hävdar att parken missköter sina djur och förgiftar den lokala miljön. Djurparken nekar till anklagelserna.

LÄS MER: • Illegalt fiskeskepp sjönk – besättningen räddad av Sea Shepherd.

– Vi är emot att ha späckhuggare i fångenskap helt enkelt eftersom det är inte där de bör vara, säger Paul Watson, Sea Shepherd grundare.

Sedan tidigare utreds Marineland efter att tre franska miljöorganisationer klagat på hur djuren och fiskarna behandlas.

I USA har dokumentärfilmen “Blackfish” och stora protester mot djurparkskedjan Sea World lett till internationell uppmärksamhet och minskande besöksantal. Sea World utannonserade nyligen att de slutar föda upp späckhuggare och deras San Diego-park slutar även med späckhuggarshower.

Läs mer:
• Intervju med fågelskådaren som upptäckte späckhuggare utanför Bohuslän i maj 2014.
• Film: Späckhuggare stjäl hälleflundra från fiskare.
• Film: Späckhuggare ger par oförglömlig bröllopsdag.
• Alla våra nyheter om späckhuggare.

Källa: The Guardian

Mer att läsa