Gå till innehållet

Mårdhund upptäckt på ö mitt i Östersjön

Mårdhund i Finland. Foto: Jukka A. Lång, CC BY 3.0

Det har hittats spår efter mårdhund på Bornholm, en ö som ligger mitt i Östersjön, fyra mil söder om Skåne. Hur den invasiva arten kommit dit är ännu oklart.

Det var egentligen en undersökning av den danska ön Bornholms rävpopulation som avslöjade att den spillning som hittades kom från den invasiva arten mårdhund, rapporterar DR. En gissning är att mårdhunden på något sätt följt med färjor från Polen eller Tyskland, men ingen vet med säkerhet hur den lyckats ta sig till den isolerade ön.

LÄS ÄVEN: • Framgångsrikt 2016 för projektet att stoppa mårdhunden i Sverige

Nya prover ska tas för att se om det är en eller flera mårdhundar och om det i sådana fall finns både en hona och hane på Bornholm. Med tanke på att de kan få ungefär 11 ungar om året och är skickliga på att överleva kan det innebära att det snart finns många mårdhundar på den 588 kvadratkilometer stora ön.

LÄS ÄVEN: • Tolv nya arter anses vara invasiva

Mårdhundar klassas som en invasiv art eftersom de kan ställa till med stor skada för inhemska fåglar och groddjur. Dessutom kan arten sprida rabies.

På Bornholm finns för övrigt ett danskt projekt som återintroducerar visenter 2012 för att skapa större biologisk mångfad. De lever i ett 200 hektar stort område på ön.

Källa: DR

Mer att läsa