Gå till innehållet

Mångmiljonsatsning på musslor i Östersjön

Blåmussla. Foto: Benutzer Darkone via Wikimedia

Blåmussla. Foto: Benutzer Darkone via Wikimedia

Östersjön drabbas varje år av övergödning och utsläpp av mer än 30 000 ton fosfor och nästan en miljon ton kväve. För att försöka rena havet vid Kalmar sund vill nu kommunen satsa på en blåmusselodling stor som hela Öland. Blåmusslor är nämligen väldigt effektiva på att rena vatten från fosfor och kväve.

Nu ska länderna kring Östersjön skriva en gemensam EU-ansökan för att få bidrag till projektet. Sammanlagt finns det 260 miljoner kronor att söka för projektet och de inblandade hoppas att musslorna ska vara på plats i slutet av 2015.

– Det finns så otroligt många fördelar med det här. Vi måste ha nya lösningar på Östersjöns miljöutmaningar, säger Gunilla Vannmer, regeringens utredare av fiskestrategin i Östersjön, till tidningen Östran.

Blåmusslorna kan förutom vattenrenare dessutom användas för att ersätta fisk- och sojamjöl i djurfoder vilket kan minska överfisket i världen och exploateringen av Sydamerikas resurser för att odla soja, enligt Odd Lindahl, som forskat i många år på blåmusslor.

Källa: Östran

Mer att läsa