Gå till innehållet

Mångmiljonintäkter för naturturism och naturum i Kristianstad

Naturum Kristianstad. Fria för publicering. Ange foto: Kristianstads kommun, Cecilia Sandén http://www.flickr.com/people/kristianstadskommun/

Naturum Kristianstad. Foto: Kristianstads kommun, Cecilia Sandén

De senaste fem åren har naturum Vattenriket i Kristianstad tagit emot över 100 000 besökare årligen och enbart av turisterna som hade biosfärområdet som huvudmål genereras 31 miljoner kronor per år. Det visar en ny kartläggning av Handelns utredningsinstitut (HUI).

– Naturturism är ett av tre utpekade teman med stor utvecklinspotential för turistföretagen i vårt område. Den här analysen är en bekräftelse på att naturum Vattenriket är en viktig dragare, säger Eva Berglund, turismstrateg, Kristianstads kommun.

LÄS ÄVEN: • Vår avdelning om naturturism.

Kartläggningen visade nämligen att nästan 7 av 10 av naturums alla besökare är turister, som bor utanför Kristianstads kommun. Dessa genererade sammanlagt 74 miljoner kronor i transporter, övernattningar, shopping och restaurangbesök i området. 31 av dessa miljoner stod de turister som hade naturum i Kristianstad som huvudsyfte med sitt besök.

Kartläggningen bygger på 1500 personlig intervjuer som gjordes på naturum från april till oktober 2016 och resultatet stämmer överens med liknande analyser från 2011 och 2013. En av anledningarna till att Vattenriket lockar många besökare är enligt ett pressmeddelande från Kristianstad att det fått många fina omdömen på resesajten Tripadvisor.

LÄS ÄVEN: • Nya satsningar på naturturism i Sverige

Man kan också anta att de många aktiviteter som finns att välja mellan i Vattenriket och naturum bidrar till intäkterna och intresset. I Vattenriket anordnas flera olika former av naturturism. Man kan exempelvis åka på tran-, gås-, mal-, fågel eller örnsafari. Dessutom har uttrar under lång tid hållit till nära naturum och blivit en populär attraktion på egen hand. Från naturum anordnas enbart nu under våren en lång rad aktiviteter som exempelvis örn- och tranguidning och utflykt för att leta efter “minimonster” med familjen Hallmén.

• Se hela programmet här.

Källa: Kristianstad.se

Mer att läsa