Gå till innehållet

Mångmiljonhandel med vilda och hotade orkidéer

Orkidén Paphiopedilum hirsutissimum. Foto: OrchiSelf-photographed, CC BY-SA 3.0, Link

Forskare studerade hur mycket orkidéer som såldes under ett år på marknader i södra Kina. De fann att över 1,2 miljoner plantor som plockats vilt från över 400 arter till ett värde av över 110 miljoner kronor såldes enbart i det här området. Flera av arterna är dessutom förbjudna att plocka.

Även arter som knappt finns kvar eller som troligen utrotats i Kina såldes på marknaderna, vilket forskarna tolkade som att även orkidéer i grannländerna plockas och säljs på marknaden.

LÄS ÄVEN: • Två gripna för att ha stulit sällsynta orkidéer i fjällen

– Resultaten som denna studie kommer fram till är förödande. Vi visste redan att det fanns olaglig handel med vilda orkidéer i Kina, men detta är vår första verkliga insikt i den enorma omfattningen, säger Jacob Phelps, föreläsare vid Lancaster University och medordförande för Internationella naturvårdsunionens specialgrupp för orkidéer, till Mongabay.

Han menar också att det faktum att orkidéer som tagits i naturen säljs för ett lägre pris än de som odlats gör att den illegala marknaden gynnas av konsumenter som vill betala så lite som möjligt.

LÄS ÄVEN: • Hundratals orkidéer stulna på Öland

Flera studier har avslöjat att handeln med vilda orkidéer kan vara betydligt större än man tidigare trott. Stephan W. Gale, orkidéexpert vid Hong Kongs botaniska trädgård, berättat att han ofta hittar arter på marknader som han inte längre lyckas finna i naturen. Han tror dessutom att siffrorna som de kom fram till i studien är kraftigt underdrivna eftersom det är en svår bransch att granska.

Källor: “Quantifying the trade in wild-collected ornamental orchids in South China” och Mongabay

Mer att läsa