Gå till innehållet

Mångmiljongåva från skogsinvesterare till skogskämpar

Fältbiologernas inventering av hotade skogar i Jämtland 2020. Foto: Fältbiologerna

En anonym välgörare har nyligen skänkt en stor summa till miljö- och naturorganisationen Fältbiologerna. Pengarna var tidigare framför allt investerade i skogsbolag.

Fältbiologerna har fått en anonym gåva på hela 2,5 miljoner kronor och pengarna var tidigare till största delen investerade i ett stort konventionellt skogsbolag. De unga naturkämparna ser gåvan som ett tecken på uppskattning för deras kraftfulla motstånd mot skogsindustrin, där de genom ockupationer och inventeringar räddat flera hotade skogar.

– Vi är oerhört glada och tacksamma över denna generösa gåva. Allt fler skogsägare och andra får upp ögonen för de stora skogsbolagens hot mot miljön och ställer om till hyggesfritt skogsbruk. Att vår anonyma välgörare gör sig av med aktier i skogsindustrin och skänker pengarna till ideella skogskämpar visar på medvind i debatten, säger Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna.

Vad den rekordstora anonyma gåvan ska användas till är ännu oklart. Det bestäms av Fältbiologernas medlemmar på deras riksårsmöte i januari.

– Eftersom vi är en gräsrotsrörelse för och av barn och unga är det givetvis våra medlemmar som fattar alla viktiga beslut. Dessa pengar ger oss en utmärkt chans att engagera ännu fler unga ute i naturen och inne i miljödebatten, avslutar Leo Rudberg.

Källa: Pressmeddelande från Fältbiologerna

Mer att läsa