Gå till innehållet

Många svenska insatser för att rädda noshörningarna

Tjuvjakt på noshörningar är ett enormt problem på många håll i Afrika och kampen för att stoppa den förs på många fronter. Ett spel som ska uppmärksamma jakten har släppts, där en låt av Avicii ingår som belöning, 60 kilo noshörningshorn har eldats upp i Tjeckien och den 18 september anordnades en gala i Göteborg för att få in pengar till arbetet.

Spetsnoshörningar, Serengeti, Tanzania. Foto: Frida Hermansson

Spetsnoshörningar, Serengeti, Tanzania. Foto: Frida Hermansson

Samtidigt har Security Link vid Linköpings universitet ingått som teknikpartner till Clinton Global Initiative (Bill och Hillary Clintons stiftelse) för att försöka bekämpa tjuvskyttarna, som ofta är välutrustade både med vapen och teknik.

Den svenska tekniken ska användas för att stoppa tjuvskytte av utrotningshotade djur i Östafrika och består av telefoner som effektiviserar kommunikationen mellan parkvakterna och också fungerar som säkerhetslarm. Telefonerna innehåller appar som ska hjälpa parkvakterna att orientera sig och att rapportera spår av djur och tjuvskyttar. Dessutom kommer sensor- och radarsystem och obemannade flygfarkoster övervaka områdena och skicka information i realtid till vakternas telefoner.

– Apparna blir ett stort steg framåt för vakterna, deras vardag underlättas, och informationen sprids och lagras på ett effektivare sätt. När de första sensorsystemen integreras nästa år blir det ytterligare ett stort steg framåt för djurens och vakterna säkerhet säger professor Fredrik Gustafsson, föreståndare i Security Link och initiativtagare till Wildlife Security.

Läs mer:
Så har Nepal stoppat tjuvjakten.
Matematiker har effektiviserat skydd mot tjuvjakt.
Kraftig ökning av tjuvskjutna noshörningar.

Källa: Forskning.se

Mer att läsa