Gå till innehållet

Månadens This is Sweden-fotograf juli 2013: Cathy Björk

Vi har inlett ett samarbete med fotogruppen This is Sweden på Facebook (den slutna gruppen).

Varje månad kommer vi välja ut en fotograf som utmärkt sig med sina bilder i This is Swedens flöde. Fotografen presenteras sedan i en intervju på Natursidan.se som självklart också illustreras av personens bilder.

Den första utmärkelsen, för juli 2013, tilldelas Cathy Björk.

"Try this!" © CBF Cathy Björk Foto

“Try this!” © CBF Cathy Björk Foto

Hemort:
– Lidingö, Stockholm

Utrustning:

– Canon EOS-50 och olika objektiv från 18 mm till 500 mm.

Fotograferat sedan:

– 1977.

Favoritmotiv:

– Fåglar är ju mitt favoritmotiv, men jag fotograferar ALLT – natur, sport, arkitektur, evangemang, kändisar, nyheter med mera.

Favoritställen i Sverige:

– Hela Stockholms Län och Skåne.

Vad för sorts fotoutrustning planerar du att köpa härnäst?

– Hoppas samla en slant till ett 12 mm vidvinkel. Har nya ideer på gång!

Vilken sorts bilder gillar du?

– Oj, många olika sorter men jag tycker mest om att det “händer någonting annorlunda” i mina bilder och att jag kommer in så nära händelsen som möjligt. Naturen bjuder också på magnifika färger där det rätta ljuset är viktigt. Jag söker alltid ”the wow factor” i alla bilder jag tar. Inte så lätt men det är utmaningen som tar mig ut varje dag, oavsett om det är sol eller snö!.

Hur många timmar fotograferar du per vecka ungefär?
– Varje ledig minut, varje chans jag får. Det blir minst 3-5 timmar/dag så ungefär 35 timmar i veckan? Det blev många fler timmar/dag under min semester! Jag skojar alltid att kameran är ”min protes”.

"Dramatic calm" © CBF Cathy Björk Foto

“Dramatic calm” © CBF Cathy Björk Foto

Hur många timmar lägger du på bildredigering per vecka ungefär?
– Det blir ett par timmar på kvällen så kanske 14 timmar/vecka? Tar massor med bilder och det tar tid att rensa igenom dom. Jag redigerar minimallt eftersom jag inte har “Photoshop” eller sådana moderna program, bara vanliga “Windows Live Photo Gallery”. Det gäller att göra mitt bästa från början med kamerainställningen.

Vem är din favoritfotograf?

– Har faktiskt några stycken som inspirerar mig på många sätt: Ansel Adams (landskap), Henri Cartier-Bresson (fotojournalistik), Brutus Östling (fåglar), Annie Leibovitz (folk/kändissar), Aitor Ortiz (arkitektur), men speciellt Lennart Nilsson (hela hans fantastiska karriär). Förutom Ansel och Henri av naturliga skäl har jag haft äran att träffa de andra personligen.

Vad behöver du utveckla som fotograf?

– Jag utvecklar mig hela tiden, även efter 30 år. Jag är utbildad fotojournalist (University of Miami, B/A Degree in Communications & Photojournalism) och blev mest imponerad av sportfotografi under min studie-praktik i Miami Herald med fotografen Marice Cohn Band. Det var där min stil markerades och anledningen till att jag alltid söker ”action” i det jag fotograferar. Jag hoppas jag kan utveckla en lugnare sida, men det kanske är omöjligt.

Har du någon hemsida/blogg:
 Ja, välkomna till www.cathybjork.com

"Look out! © CBF Cathy Björk Foto

“Look out!” © CBF Cathy Björk Foto

"Stream staring" © CBF Cathy Björk Foto

“Stream staring” © CBF Cathy Björk Foto

"Soledad" © CBF Cathy Björk Foto

“Soledad” © CBF Cathy Björk Foto

"Peewit's shrill" © CBF Cathy Björk Foto

“Peewit’s shrill” © CBF Cathy Björk Foto

Mer att läsa