Gå till innehållet

Man som arbetade för skydd av Amazonas mördad i Brasilien

Brasilien är ett av världens värsta länder när det gäller mord på miljöaktivister.

Maxciel Pereira dos Santos, jobbade med urfolken i Brasilien för att skydda Amazonas regnskogar. I mitten av september sköts han två gånger i huvudet på öppen gata inför sin familj.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga miljöaktivister mördades 2016

Han jobbade som miljöchef på myndigheten National Indian Foundation (FUNAI) och hans medarbetare är övertygade om att Santos mördades för sitt arbete med Vale do Javari – ett av de största områdena för ursprungsbefolkningen i Amazonas. Området är dock ansatt av illegala gruvor, tjuvjägare, skogsindustrier och jordbruk.

LÄS ÄVEN: • Allt fler miljöaktivister dödas

Tidigare i år tog sig exempelvis guldletare in i en isolerad by och mördade Waiãpi-stammens ledare och tvingade resten av folket på flykt.

Enligt den årliga rapporten från Global Witness dödades minst 164 miljöaktivister som kämpat mot företag och regeringar under märkliga omständigheter i världen 2018. Brasilien är ett av de värsta länderna i världen för miljöaktivister. Här mördades 20 personer enbart under 2018.

LÄS ÄVEN: • Latinamerika inför världens första lagliga skydd för miljöaktivister

Brasiliens president Jair Bolsonaro har lovat att ta mark från ursprungsbefolkningen och låta företag komma in i regnskogen.

Källor: Reuters och The Mind Unleashed

Mer att läsa