Gå till innehållet

Man dömd för att ha skjutit fridlyst and – upptäcktes i tv-program

Snatterand (hona). Foto: Daniel Pettersson  http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-daniel-pettersson/

Snatterand (hona). Foto: Daniel Pettersson 

En man från Österbotten i Finland har nyligen dömts till böter för att ha skjutit en fridlyst snatterand under andjakten 2013. Brottet upptäcktes av en uppmärksam tittare när mannen medverkade i ett tv-program.

Tv-tittaren uppmärksammade en and som hängde i mannens vedskjul och gjorde en polisanmälan. I polisförhör erkände mannen att han skjutit fågeln med hagelgevär i andjakten 2013, men vidhåller att det inte är en snatterand utan en gräsand.

Gräsandshona. Foto: Erik Hansson

Gräsandshona. Det är inte alltid så lätt att se skillnad på snatterand och gräsand. Foto: Erik Hansson

– De som påstår att jag skjutit en snatterand vet inte vad de talar om för jag har skjutit en gräsand. Jag vet med hundra procents säkerhet att det var en gräsand för jag har hanterat 7-800 andfåglar under min karriär. De här så kallade experterna har suttit och sett på dåliga bilder från ett mörkt vedlider, säger mannen.

Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet i Finland har studerat bilder på kadavret och slagit fast att det är en snatterand. Mannen, som i polisförhör erkände att han skjutit anden har sedan dess ändrat sig till att det inte är helt säkert att det var han som sköt den.

Mannen har dömts till att betala ungefär 7000 kronor i böter.

Källa: Vasabladet

Mer att läsa