Gå till innehållet

Man avled – smittad av fågelbord

Pilfink vid fågelmatning. Rengör matningen med såpa och var noga med handhygienen. Foto: Erik Hansson

Pilfink vid fågelmatning. Rengör matningen med såpa och var noga med handhygienen. Foto: Erik Hansson

Läs mer om att mata fåglar och fågelmatning i vår artikel.

Hittills har i år ett 20-tal fall av papegojsjuka rapporterats i Sverige. Det ska jämföras med 5-10 fall per år som brukar komma in. Alla fall som inkommit i år har inträffat i Skåne och Kronobergs län och nu har smittskyddsläkaren i Kronobergs län bekräftat att en 75-årig man avlidit av sjukdomen. Det är klarlagt att mannen insjuknade efter att ha rengjort ett fågelbord i trädgården och därmed andats in den luftburna smittan från fågelspillning. Han drabbades av en svår lunginflamation och kunde bara överleva med en konstgjord lunga. Efter två månaders sjukdom avled mannen av sviterna från sjukdomen.

Det är extremt ovanligt att någon avlider till följd av papegojsjukan. Senaste fallet i Sverige var 2009. I snitt dör en av hundra som drabbas enligt Smittskyddsinstitutet.

Smittskyddsinstitutet uppmanar nu allmänheten att vara försiktiga i kontakt med fågelspillning och sjuka fåglar. Använd såpa vid rengöring av fågelmatningen, fågelbon, fönsterbrädor och takrännor och var noga med att tvätta händerna efteråt.

– Den enda förklaringen till de många fallen just nu kan vara att det en ny bakteriestam som fåglarna bär på, säger Arne Runehagen till Expressen.

Symptomen på sjukdomen är frossa, huvudvärk och ont i kroppen.

Källor: Expressen och Smålandsposten

Mer att läsa