Gå till innehållet

Maltas jakt på turturduva stoppas – i sista stund

Jakten på den hotade turturduvan var tänkt att börja på söndag på Malta. Men nu har en domstol stoppat jakten tack vare Birdlife Maltas kamp. Åtminstone tillfälligt.

Antalet turturduvor i Europa har sedan 1980 minskat med hela 80 procent, men trots det fortsätter jakten i länder som Italien och Malta. Nu har dock Birdlife Malta vunnit en liten seger i kampen mot jakten. En domstol har beslutat att ta upp fallet den 19 april och stoppar därmed jakten som skulle börjat nu på söndag den 17 april.

– Vi är övertygade om att de lokala domstolarna har förstått hur brådskande denna fråga är och att de har ansvaret och befogenheten att skydda EU-direktiven i vårt land. Våra domstolar är också europeiska domstolar med fullständiga befogenheter enligt EU:s egna direktiv. Som medlemsstat måste vi följa EU:s förordningar och direktiv, och de lokala domstolarna är ett sätt för alla medborgare och det civila samhället att söka upprättelse för brott mot EU-direktiven, inklusive EU:s fågeldirektiv, säger Birdlife Maltas ordförande Darryl Grima.

Det går att donera pengar till Birdlife Maltas arbete via deras webbplats.

Läs även:
• Turturduvan i kris – EU kräver insatser mot jakt och jordbruk
Tusentals hotade duvor skjutna på Malta senaste veckan
• Italien tillåter jakt på miljontals hotade turturduvor

Källa: Birdlife Malta

Mer att läsa