Gå till innehållet

Malta återupptar vårjakten på flyttfåglar

Turturduva. Foto: Zsombor Karolyi http://www.natursidan.se/fotografer/zsombor-karolyi/

Turturduva. Foto: Zsombor Károlyi 

I april i fjol röstade Maltas befolkning för en fortsatt jakt på vårfåglar i landet och nu kommer beskedet att det blir fågelvårjakt även i år. Återigen kommer vaktlar och turturduvor som passerar över landet på sin väg norrut skjutas. Efter att turturduvan nu klassificeras som hotad ska dock antalet begränsas något. 

Folkomröstningen om fågelvårjakten på Malta slutade i fjol med att jaktförespråkarna vann. Jakten hann knappt börja förrän det sköts skyddade arter och en “oförlåtlig incident” fick premiärministern att avbryta jakten. Nu återupptas snart jakten efter en omröstning i kommittén “Ornis Committee”.

Turturduvan har minskat väldigt snabbt i antal och togs nyligen upp på IUCN:s rödlista. Därför föreslås Ornis Committee att åtminstone “speciella åtgärder införs för att fortsätta minska vårjaktens påverkan på arten”.

Exakt när jakten inleds och hur stor den blir kommer meddelas vid ett senare tillfälle.

Malta får mycket uppmärksamhet för sin fågeljakt och de skjuter flest fåglar per kvadratkilometer av alla EU-länder runt Medelhavet, men i totalt antal skjutna fåglar är länder som Italien, Grekland, Frankrike och Kroatien betydligt värre.

Källa: Times of Malta

Mer att läsa