Gå till innehållet

Malis unika elefanter hotas av ökat tjuvskytte

Det återstår bara mellan 350 och 500 savannelefanter i Mali. Mellan januari och juni har 87 hittats döda och minst 57 av dem hade fallit offer för tjuvjägare. Nu vaktas de återstående individerna av 50 parkvakter, men det är ett farligt område med många beväpnade grupper.

– I år har vi sett ett ökat antal dödade elefanter. Ungefär 20 procent av populationen, berättar Mamadou Haidara vid Malis motsvarighet till Naturvårdsverket.

Dessa områden i Mali patrulleras nu av 50 parkvakter för att skydda elefanterna, men det är stora savanner och öknar på sammanlagt 32 000 kvadratkilometer. Dessutom är det ett farligt område som Malis regering inte har full kontroll över. Förutom beväpnade tjuvjägare finns där även flera militanta grupper så som al-Qaida, som ser elfenbenshandeln som ett sätt att finansiera sin verksamhet.

Savannelefanterna i Mali är unika eftersom de har en migrationsrutt där de vandrar till Mali och stannar där i några månader innan de vandrar till grannlandet Burkina Faso och lever där i 3-4 månader. De är dessutom blott en av två ökenlevande elefantgrupper i världen. Wild Foundation jobbar nu i området för att skapa en trygghet för elefanterna och en större förståelse för deras situation hos lokalbefolkningen.

Källor: Wild och Voice of America

Mer att läsa