Gå till innehållet

Malaysias sista noshörningshanne är död

Sumatranoshörning

Sumatranoshörning. Foto: Willem v Strienflickr: IMG_2227, CC BY 2.0, Link

Sumatranoshörningen som kallats Tam dog igår efter månader av försämrad hälsa. Han var den sista hannen i Malaysia och det återstår nu enbart en hona i landet och 80 sumatranoshörningar i hela världen.

Tam fångades in 2008 och placerades i reservatet Borneo Rhino Sanctuary i Sabah’s Tabin Wildife Reserve. Förhoppningen var att han skulle kunna föra sina gener vidare och hjälpa artens överlevnad i landet. Elva år senare dog Tam utan att ha fått någon avkomma, ungefär 30 år gammal.

LÄS ÄVEN: • Sista försöket att rädda sumatranoshörningen

Sumatranoshörningar är akut hotade och i Malaysia återstår nu bara en hona, kallad Iman. Resten av den lilla populationen sumatranoshörningar lever i Indonesien och det återstår troligen bara ungefär 80 vilda individer i hela världen, samt sju som lever i Sumatran Rhino Sanctuary i en nationalpark i Indonesien. 

LÄS ÄVEN: • Isolerad hona flyttad – ger hopp för akut hotade sumatranoshörningar

En sorts kontrollerad och övervakad frihet är enda sättet för världens sumatranoshörningar att överleva, berättade Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF, i höstas i samband med att en isolerad hona flyttats.
– Tyvärr har vi nått hit att detta är enda lösningen som vi ser idag. De är så få och så utspridda att om det inte skapas förutsättningar för nya kalvar så kommer arten att dö ut helt om bara några år. Om inte tjuvjägarna hinner först såklart.

De största hoten mot sumatranoshörningen är tjuvjakt och krympande livsområden på grund av oljepalmsodlingar och gruvdrift. När de få noshörningarna som återstår sprids och isoleras får de allt svårare att hitta en partner att få ungar med.

Källor: Mongabay och The Straits Times

Mer att läsa