Gå till innehållet

Majoritet i riksdagen för ökat fiske i Östersjön

Östersjön. Foto: Erik Hansson

Trots larm från forskare om att fisket måste upphöra eller minska kraftigt så har en majoritet av partierna i Sveriges riksdag uttalat sitt stöd för ett förslag som innebär fortsatt och utökat fiske i Östersjön.

Torsken i centrala Östersjön har kollapsat och även bestånden i västra Östersjön ligger risigt till. Forskning har visat att mängden lekmogen sill i centrala Östersjön har minskat med nästan 80 procent sedan 1970-talet. Organisationen BalticWaters2030, en stiftelse som arbetar för ett friskare Östersjön, menar i en debattartikel i Altinget att om inget görs omgående kan en kollaps av strömmingen i norra Östersjön vara ett faktum.

Även forskare är oroliga för konsekvenserna av fortsatt överfiske.

– Sillfisket i västra Östersjön borde stängas, där är sillen väldigt nedfiskad och i centrala Östersjön har beståndet minskat väldigt kraftigt under lång tid, säger Henrik Svedäng forskare på Östersjöcentrum, till DN.

Men trots varningarna föreslår EU fortsatt fiske och i centrala Östersjön till och med att fisket på sill ökar med 14 procent. Enligt SVT är en majoritet av partierna i Sveriges riksdag för förslaget. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna vill dock ha betydligt lägre fiskekvoter.

Även i fjol beslutade EU om överfiske.

Källor: SVT och Östersjöcentrum

Mer att läsa