Gå till innehållet

Lyxhotell för storviltsjägare tvingar bort urfolk i Tanzania

Gnu. Foto: Greg Willis from Denver, CO, usa – Wildebeeste, CC BY-SA 2.0, Länk

I ett reportage från SVT:s Korrespondenterna berättas om hur tiotusentals massajer i Tanzania beordrats att lämna sina marker eftersom det ska byggas lyxhotell för att bland annat anordna exklusiva jaktsafaris. Många av massajerna ska också ha blivit misshandlade, våldtagna och fått sina hem nedbrända och de får allt svårare att överleva när deras mark krymper.

Massajernas mark har via privatpersoner som ägnar sig åt markuppköp hamnat hos företag som anordnar jaktresor och ett annat som arrangerar safaris. Företagen vill använda massajernas land, angränsande till det berömda vildmarksområdet Serengeti, för att jaga. Platsen är en av de bästa för att få syn på många av de eftertraktade stora däggdjuren. Företagen anser nu att massajfolkets boskap konkurrerar med de vilda djuren om vatten och gräs.

LÄS ÄVEN: • Troféjakts bidrag till afrikanska länder kraftigt överdriven

– Tanzania gynnas mycket från turismen, i synnerhet turism som gynnar bevarande med folk som kommer och tittar på djuren, bor i våra hotell och köper saker från våra affärer och marknader. Men det här, när några få personer får tillgång till stora landområden och bara har den för att spekulera i, det gynnar inga människor i Tanzania, säger Donald Deya, advokat som företräder fyra massajbyar, till SVT.

LÄS ÄVEN: • En naturfotografs reserapport från Tanzania

Byarna har stämt den tanzaniska staten iför att den vill tillåta företag att bedriva jakt på marker där massajerna bott i många generationer. Se ett reportage om deras kamp i SVT:s “Korrespondenterna – Girighetens pris“.

Källa: SVT Nyheter

Mer att läsa