Gå till innehållet

Lyhörd guide för vandraren

Att vandra kan vara att bara ta på sig skorna och gå ut i närnaturen, men det kan också vara flerdagarsturer som ställer betydligt högre krav på vandraren. Det finns också väldigt många personliga preferenser i allt från utrustning till hur ansträngande turen ska vara. I boken “Till fots – stora boken om vandring” försöker Emma V Larsson ge råd som passar alla dessa olika sätt att vandra och lyckas riktigt bra.

Det är lätt hänt att en bok om vandring handlar väldigt mycket om prylar. Det är viktigt att ha lite koll på utrustning, kläder och skor för att kunna njuta av allt det där andra – gemenskapen, utsikten, friheten och lugnet. Det kan lätt dra ner stämningen om du får skoskav första dagen, inte har tillräckligt med mat, blir dyngsur inpå bara kroppen, fryser eller bär för tungt. I alla fall om du inte vet hur du ska lösa det.

Emma V Larsson tar också upp mängder av prylar och tips på utrustning, men hon är noga med att påpeka vilka som hon anser är nödvändiga och hon ger många tips om hur du kan använda det du redan har, låna eller hyra eller på andra sätt slippa köpa nytt. Hänsyn till miljön, naturen och eventuella medvandrare går som en röd tråd genom boken.

Omslaget till boken “Till fots – stora boken om vandring” av Emma V Larsson. Emma är journalist och författare och skriver bland annat regelbundet för Utemagasinet.

Kapitlen tar upp ämnen som klädval, matlagning, tält, säkerhet och några tips på lämpliga vandringar, men också hur man håller sams under äventyret och vad man kan tänka på när man vandrar med barn. Det mesta med vandring täcks in utan att snöa in så mycket på varenda detalj. För den som vill läsa avhandlingar om fördelar och nackdelar med olika material så finns det säkert att hitta. “Till fots” handlar mer om att ge läsaren en bra grund, utan att för den skull vara ytlig.

Hela tiden finns en lyhördhet för att läsaren kan ha olika anledningar till att ge sig ut och olika sätt att vandra. För vissa är det att klara en tuff vandring och utmana sig själv. För andra är det att bara njuta av naturen. “Till fots” hjälper läsaren att själv hitta sin nivå och sitt sätt att vandra i naturen, snarare än att komma med pekpinnar och trendkänsliga shoppinglistor.

Transparens: Natursidan fick ett exemplar av boken av bokförlaget.

Mer att läsa