Gå till innehållet

Lyckade artskydd i USA

trumpetartrana_front

Trumpetartrana. Foto: ICF

Det är lätt att bli nedstämd av mängden rapporter om utrotningshotade djur, tjuvjakt, miljöförstöring och äggtjuvar. Men man får inte glömma att det finns oerhört många människor som kämpar för att naturen och dess arter ska överleva. Man får inte heller glömma att många av de hotade arterna faktiskt överlevt tack vare människans insatser. I Sverige har till exempel både havsörnen och pilgrimsfalken återhämtat sig från att ha haft svaga populationer i landet.

I USA finns något som heter Endangered Species Act som jobbar med att rädda djur som håller på att utrotas i Nordamerika. I en ny sammanställning har de kommit fram till att även om de bara lyckats ta bort en procent av arterna från sin lista på grund av stärkta populationer så lyckas de i 90 procent av fallen att förbättra tillstånden för en art utifrån de kriterier som specificerats i den federala återhämtningsplanen. I snitt har det tagit 25 år att få en art att återhämta sig.

Några av de djurpopulationer som ESA lyckats stabilisera är dvärgkanadagås, trumpetartrana, svartfotad iller och gråvarg i Klippiga bergen.

Källa och mer information: Endangered Species Act

Mer att läsa