Gå till innehållet

Ytterligare ljusning för den hotade mexikanska vargen

Mexikansk varg. Foto: Clark, Jim (U.S. Fish and Wildlife Service) via Wikimedia

Mexikansk varg. Foto: Clark, Jim (U.S. Fish and Wildlife Service) via Wikimedia

Det går fortsatt bra för den mexikanska vargen i USA. Efter att nästan ha varit utrotad under 70-talet och det bara funnits drygt 40 individer 2009 har det under 2014 räknats in minst 109 mexikanska vargar enligt U.S. Fish and Wildlife Service (USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket). 

Populationen av mexikansk varg (en mindre underart till “vår” varg) i USA är uppdelad på 19 flockar med 53 vargar i New Mexico och 56 i Arizona. Sammanlagt fick flockarna 38 ungar som överlevde under 2014.

Tidigare nyhet 5 feb 2014: Den starkt hotade mexikanska vargen har nu ökat i antal, fyra år i rad enligt U.S. Fish and Wildlife Service.

Sedan 2009 har antalet vargar nästan fördubblats till 83 individer i delstaterna Arizona och New Mexico i USA. De är uppdelade i 14 flockar och i fjol överlevde 17 valpar till slutet av året.

Även om det är positiva nyheter så är faran inte över för den mexikanska vargen. Eva Sargent, chef för den sydvästra delen av Defenders of Wildlife, anser att populationen är genetiskt strandad och behöver få in nya gener från inplanterade vargar för att ytterligare öka i antal.

På 70-talet var den mexikanska vargen, som är en underart till “vår” varg, nästan helt utrotad i regionen, men med hjälp av utplantering av sju vargar som växt upp i fångenskap lyckades man sakta få vargarna att åter etablera sig i området.

Läs mer:
• Positiva nyheter om naturen.
Våra artiklar om varg.

Källa: Live Science och Live Science

Mer att läsa