Livsmedelsverkets nya kostråd: Mer än halvera köttintag

Råg odling. Foto: Maths Nilsson

Råg. Foto: Maths Nilsson

Idag lanserades Livsmedelsverkets nya kostråd och det är en ganska stor förändring som skett. För första gången sätts miljön i fokus och allmänheten rekommenderas att äta minst 500 gram grönsaker om dagen och max 500 gram kött per vecka. 

Det motsvarar max 26 kilo kött per år, vilket ska jämföras med Jordbruksverkets statistik som visar att vi i Sverige i genomsnitt per år äter 48,6 kilo rent kött, 23,4 kilo charkvaror och 10,8 kilo frysta köttprodukter som till exempel färdigmat.

Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket menar att det som är bra för miljön också är bra för den egna hälsan.

– Ja, i stort sett så är det så. Den enda lilla konflikten som finns är fisk. Där skulle vi, när vi sitter och näringsberäknar, gärna stoppa in mer fisk i kosten eftersom den är så rik på jod, vitamin D och selen, vilket är näringsämnen som vi har svårt att få tillräckligt av. Men skulle vi äta för mycket fisk så finns det en risk för att den inte räcker.

Förutom kosten är det också viktigt med motion och gärna att röra på dig minst 30 minuter på dag. Följs dessa råd kommer, enligt Livsmedelsverket, miljön och befolkningen må bättre och dessutom minskar förhoppningsvis folksjukdomar som diabetes och fetma.

De nya råden ska nu ut på remiss och kan börja användas i början av nästa år.

Förslag till råd om bra matvanor – i korthet

• Ät lagom mycket.
• Rör på dig minst 30 min varje dag. Ta pauser i stillasittandet.
• Ät mycket grönsaker och frukt, minst 500 gram/dag. Välj gärna grova grönsaker, som rotfrukter, baljväxter, kål och lök.
• Ät mindre rött kött och chark, högst 500 gram/vecka. Välj med omsorg om miljö och djurhälsa.
• Ät fisk 2-3 gånger/vecka, variera sorterna. Välj miljömärkt.
• Välj fullkorn i stället för vitt mjöl.
• Välj magra, osötade mejeriprodukter.
• Matfetter gjorda på nyttiga oljor, till exempel rapsolja, till matlagning och Nyckelhålsmärkta smörgåsfetter.
• Mindre socker, särskilt från söta drycker, godis, glass och bakverk.
• Minska på saltet, men använd joderat salt.

Källa: Livsmedelsverket och SVT