Gå till innehållet

Livsmedelsföretagen: “certifierad palmolja i livsmedel senast 2015”

Regnskog. Foto: J-P Lahall

Regnskog. Foto: J-P Lahall


Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har fattat ett beslut om att den palmolja som används i svenskproducerade livsmedel ska vara certifierad enligt RSPO:s principer (Roundtable on Sustainable Palmoil) senast 2015. RSPO är ett system där livsmedelsföretag köper certifikat av godkända palmoljetillverkare och sedan köper själva palmoljan på en börs som blandar både ocertifikerad och certifierad palmolja.

Palmoljeproduktionen och framför allt skövlingen av regnskog för att skapa palmoljeplantage hotar både orangutanger och tigrar i Sydostasien. Något som uppmärksammats åtskilliga gånger av Naturskyddsföreningen, WWF och Greenpeace.

– Det är viktigt att svensk livsmedelsindustri visar vägen och driver palmoljeutbudet i en mer ansvarsfull riktning, vilket skapar förutsättningar både för den lokala befolkningen men också bidrar till överlevnad av regnskogen och de vilda djur som lever där, säger Johan Anell, Hållbarhetsansvarig på Livsmedelsföretagen.

4,5 miljoner människor är beroende av palmoljeproduktion för sin överlevnad i Sydostasien och den globala efterfrågan på palmolja bara ökar. Nästan hälften av all vegetabilisk olja som används i livsmedel globalt består av palmolja vilket gör att produkter märkta med “vegetabilisk olja” kan innehålla palmolja.

Livsmedelsföretagen har ungefär 850 medlemsföretag som representerar alla typer av livsmedelsföretag och sysselsätter närmare 50 000 personer.

Källa: Livsmedelsföretagen

Mer att läsa