Gå till innehållet

Lilla vit och Lilla grå snart fria efter nio år i fångenskap

En av vitvalssystrarna som nu bara är ett steg från frihet. Foto: SEA LIFE TRUST Beluga Whale Sanctuary

Vitvalarna som döpts till Lilla vit och Lilla grå har levt i en bassäng i en djurpark sedan de fångades 2011. Nu närmar de sig ett liv i frihet.

De två vitvalarna är systrar och hämtades från djurparken Changfeng Ocean World i Shanghai till en bassäng på Island i fjol. Tanken var att de bara skulle stanna i bassängen i några veckor, men deras anpassning tog betydligt längre än så. De behövde bland annat äta upp sig och vänja sig vid att leva i kallt havsvatten.

Först nu har de flyttats till en 32 000 kvadratmeter stor och tio meter djup inhängnad vik i havet som är ännu ett steg mot att vänja sig vid ett liv i frihet. Transporten gick bra och vitvalarna ska omedelbart ha börjat leka i den stora viken.

Det är första gången vitvalar får leva i en inhängnad i havet efter år i fångenskap.

Organisationen Sea Life Trust jobbar med att återföra marina däggdjur som levt i djurparker till ett nytt liv i frihet. Deras mål är att det blir ett slut på underhållning med delfiner och valar i fångenskap. I dagsläget finns det enligt Sea Life Trust över 3 000 valar och delfiner i fångenskap som tvingas uppträda inför publik på olika håll i världen.

2019 införde Kanada ett förbud mot delfiner och andra valar i fångenskap.

Källor: BBC, Sea Life Trust och Iceland Monitor

Läs mer

Mer att läsa