Gå till innehållet

Dödskallesvärmare upptäckt i Skåne

Dödskallesvämare/dödskallefjäril (Acherontia atropos) från annat tillfälle. Foto: BetacommandBot (antaget), CC BY-SA 2.5.

Det har nyligen gjorts ett fynd av dödskallesvärmare/dödskallefjäril i Skåne. En art som gjordes känd över hela världen i filmen “När lammen tystnar”, men som ses i Sverige ibland då och då.

Arten är kanske framför allt känd från filmens värld och för mellankroppens dödskalleteckning, men det är också en väldigt stor svärmare som kan bli över en decimeter lång och är därmed Europas största och kraftigaste svärmare.

Även om dödskallesvärmaren är mytomspunnen så ses den ibland då och då i Sverige. Mellan 1970 och 2005 har det enligt Artdatabanken setts tolv fjärilar och fem larver. Sedan 1960-talet har antalet fynd minskat, men under 2014 och 2015 gjordes flera fynd i landet.

LÄS ÄVEN: • Färgglad fjäril fascinerar

Den 2 september 2017 gjordes ännu en upptäckt av dödskallesvämare av Henrik Sterner som hittade en levande individ i gott skick på sin svågers altan i Torna Hällestad utanför Lund i Skåne. Redan under lördagskvällen kom många intresserade för att titta på fjärilen och den ska visas upp och släppas ut under söndagen 3 september. Just nu förvaras den i en ventilerad behållare med växter i så att den klarar sig.

– Det är ett oerhört anmärkningsvärt fynd. För alla som tittar på fjärilar är det här en dröm att få se. Den ses mindre än en gång om året i Sverige och då är det ofta döda individer. Den här är i högsta grad levande och i god kondition, säger Jesper Hansson, naturvårdskonsult och fjärilsexpert till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: • Sveriges fjärilsrapporter visar stora okända områden

Dödskallesvärmare lever normalt sett i Afrika, Arabiska halvön, norra Iran och österut till Kaspiska havet, men finns även på Kanarieöarna och Azorerna och kan möjligen även leva i de södra delarna av Spanien, Italien och Grekland, enligt Artdatabanken. Den är en väldigt stark flygare och det händer regelbundet att den flyttar norrut från sitt egentliga utbredningsområde i tropiska Afrika.

Det är inte bara en fascinerande art till utseendet, dödskallesvärmaren har också ett intressant sätt att komma åt föda. Den kan utsöndra samma fettsyror som bin, vilket gör att den ostört kan stjäla honung från bin i ungefär 15 minuter innan effekten avtar. Eftersom den inte tål bistick är det dock en riskfylld metod. Arten suger även saft ut övermogna frukter och nektar från exempelvis potatisblommor.

En annan anmärkningsvärd detalj är att fjärilen kan utstöta högfrekventa pip om den känner sig hotad.

Dödskallesvärmaren är helt ofarlig för människor.

Källor: Sydsvenskan och Artfakta

Mer att läsa