Gå till innehållet

Ledande miljöaktivist mördad i Brasilien

Dammen i Tucuruí. Foto: Anderson S. de SouzaEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Nyligen mördades den brasilianska miljöaktivisten Dilma Ferreira Silva, hennes man och en vän till henne. Dilma Ferreira Silva var regional samordnare för ett nätverk som arbetar för att höja rättigheterna för de som tvångsförflyttats i Amazonas på grund av omfattande dammbyggen. FN har fördömt dådet. Brasiliens president har inte uttalat sig.

Dilma Ferreira Silva mördades enligt Mongabay brutalt i sitt hem tillsammans med hennes man och vän. Hon var en av de 32 000 personer som tvångsförflyttats vid byggandet av mega-dammen Tucuruí och har sedan 2005 varit aktiv i rörelsen Movement of People Affected by Dams (MAB) och försökt sätta press på Brasiliens regering att ge de tvångsförflyttade ökade rättigheter och ersättning.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga miljöaktivister mördas

I dagsläget lever många av de tvångsförflyttade under svåra förhållanden utan vattenledningar, sanitet, enbart bristfällig el, långt till närmaste sjukhus och utan kollektivtrafik.

Oftast förblir mord på miljöaktivister olösta, men i det här fallet har civilpolis arresterat en person som misstänks för dådet. En affärsman och jordbrukare som äger stora landområden nära dammen.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har fördömt dådet:
– Brasilien har en skyldighet att garantera fullt skydd för landets försvarare av mänskliga rättigheter så att de kan fullfölja sin viktiga roll i samhället, speciellt när det gäller att försvara rättigheterna för den mest sårbara delen av befolkningen.

Den brasilianska Bolsonaro-administrationen har ännu inte kommenterat fallet.

Källor: Mongabay och Movement of People Affected by Dams

Mer att läsa