Gå till innehållet

Latinamerika inför världens första lagliga skydd för miljöaktivister

Latinamerikas länder har gått med på världens första lagligt bindande konvention för att skydda miljöaktivister. Under 2017 dödades 197 personer som försvarade miljön och året innan dödades 200 personer, enligt Global Witness.  

Främst är det människor från ursprungsbefolkningar som har dödats för att de har stått upp mot sina regeringar och mot företag som har tagit deras mark och skadat miljön. Den nya överenskommelsen tvingar länderna att garantera en säker miljö för personer, grupper och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter i miljöfrågor. Constance Nalegach från Chile och FN’s ledande medlare säger i en intervju i The Guardian:

– En lagligt bindande överenskommelse kan garantera mänskliga rättigheter. Även om det inte är hela lösningen är det ett viktigt steg för att minska sociala miljökonflikter, såsom angrepp mot miljöaktivister.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga miljöaktivister mördades i fjol

Konventionen framtvingar åtgärder för att skydda miljöaktivister från hot och angrepp. Om angrepp eller hot sker ska brottet undersökas och förövarna straffas. Överenskommelsen ger miljöaktivisterna rätt till “livet, personlig integritet, åsiktsfrihet, mötesfrihet, yttrandefrihet och fri rörlighet”.

LÄS ÄVEN: • Guide till att engagera sig för att rädda miljön

Källa: The Guardian

 

Mer att läsa