Gå till innehållet

Låt din julgran gynna biologisk mångfald i haven

Här sänks granarna ned i havet för att bilda lekområden för fiskar. Foto: WWF

Här sänks granarna ned i havet för att bilda lekområden för fiskar. Foto: WWF

Sportfiskarna anordnar ett projekt som gör att din julgran kan gynna livet under ytan. Projektet görs på flera håll i landet, bland annat på fredag och lördag den 13 och 14 januari vid Riddarfjärden i Stockholm tillsammans med WWF, Skansen, Strömma och Stockholms Stad.

Julgranarna sänks ned i havet på utvalda platser – vattenägarens tillstånd behövs och de får inte läggas där de kan störa båttrafiken. Under ytan bildar granarna sedan viktiga skydd och lekplatser för fiskar. 

– Vi skapar små ekosystem där fisk och andra smådjur kan leva. Bland grenarna kan fisk lägga rom och de växande ynglen gömma sig för att inte bli uppätna. Ett fantastiskt nyskapande för att öka den biologiska mångfalden, säger Tom Arnbom, marinbiolog på WWF.

Många fiskområden i Sverige har försvunnit till följd av muddringar, kajer och båthamnar. I Stockholms län är exempelvis cirka 40 procent av fiskens uppväxtplatser borta och ytterligare 0,5 procent av de orörda områdena exploateras varje år.

Tänk bara på att det inte är tillåtet att kasta din julgran i havet var som helst. Det krävs vattenägarens tillstånd och riskerar att störa båttrafik om det görs på fel sätt och på fel plats.

Här kan du lämna granen för detta projekt:

Stockholm: Fredag 13/1 kl 08:00 – 12:00 och lördag 14/1 kl 12:00 – 15:00 vid Riddarfjärden.
Göteborg: 5-15 januari kan du lämna in din julgran till Sportfiskarnas regionkontor, Sjölyckan i Delsjöområdet.
Bollnäs: Kontakta Bollnäs Fiskevårdsförening för info.
Surahammar: Kontakta Sura Fiskevårdsområdesförening för info.
Karlstad: Lämna granen vid Mariebergskogens parkering, mer info hos Sportfiskarna.

Källa: Sportfiskarna och WWF

Mer att läsa