Gå till innehållet

Länsstyrelsen tvingas agera mot drönare i naturreservat

Morups tånge och Morups fyr. Foto: AHenr, CC BY-SA 4.0.

I helgen såg privatpersoner hur drönare följde efter fåglar i naturreservatet Morups tånge i Halland. Tilltaget var det senaste i en lång rad incidenter och nu agerar länsstyrelsen för att försöka stoppa problemet.

Det är häckningstid för fåglarna just nu. Att skrämma upp dem från sina bon en kort stund kan tyckas vara en minimal störning, men det kan räcka för att häckningen helt ska misslyckas. Rovfåglar, måsar, kråkfåglar eller andra djur som äter ägg kan få en tydlig ledtråd om var det finns ägg eller ungar och kan plundra boet på kort tid.

I helgen sågs en drönare jaga en strandskata och andra fåglar som flydde i panik i naturreservatet Morups tånge i Halland. Privatpersonen som såg händelsen berättar för Hallands Nyheter att det numera ses folk med drönare i naturreservatet varje dag.

Det krävs ofta tillstånd för att köra med drönare i naturreservat (läs mer här), men reglerna kan vara otydliga. Ibland står det ingenting om det i reservatets föreskrifter och ibland står det enbart att det inte är tillåtet med modellflygplan. Då är det upp till läsaren att förstå att det även gäller drönare. Drönare fanns inte när reservaten bildades och många reservat saknar tydliga skyltar om vad som gäller.

– Har man lite folkvett så inser man att är det inte tillåtet att flyga med modellflygplan så bör man inte flyga med drönare. Det är en uppenbart skadlig verksamhet att flyga med drönare och det finns förbud att inte störa fågellivet. Nu för tiden är vi tvungna att skylta specifikt om de sakerna vi har problem med, säger Mikael Stenström, reservatsförvaltare på länsstyrelsen i Halland till Hallands Nyheter.

Det har nu satts upp förbudsskyltar mot drönare i Morups tånge.

Källa: Hallands Nyheter

Mer att läsa